NovaLuta Laatste nieuws

Deze pagina bevat het laatste nieuws van NovaLuta

Je zelfstandigheid is de grootste winst

Pemela


Alkmaar- Paméla Melkert is een graag gezien gezicht bij WNK. Naast haar werk daar is zij Taalambassadeur voor de Stichting Lezen en Schrijven. Voor de week van Lezen en Schrijven vertelt zij over haar ervaringen. “Ook al heb je er geen diploma voor, je kunt ergens wel heel erg goed in zijn,”

Volgende week van 7 tot 13 september is het de week van Lezen en Schrijven. Deze week wordt georganiseerd door Stichting Lezen en Schrijven. NovaLuta uit Alkmaar is een bedrijf wat mensen begeleid mensen met schulden. In ons dagelijks werk hebben we veel te maken met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In deze week willen wij samen met de stichting, aandacht vragen voor deze grote groep van 2,5 miljoen mensen.
Paméla is een prachtige sterke dame die pas op latere leeftijd goed heeft leren lezen, schrijven en rekenen. Zij heeft soms nog moeite met deze zaken maar door haar vechtlust en durf om hulp te vragen gaat dat steeds beter. Bij WNK is zij wekelijks aanwezig bij het Leerplein. Daar kunnen medewerkers werken aan het verbeteren van hun taal- en rekenvaardigheden en het werken met computers en telefoons. Paméla heeft hiermee zelf ervaring en weet daarom goed wat er bij de medewerkers speelt. Zij worden hierin begeleid door medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard.

Paméla voelt zich door haar werk als taalambassadeur meer gewaardeerd door haar omgeving. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, hebben ook moeite met diploma’s halen. Hierdoor werken ze vaak onder hun niveau en moeten werk doen dat ze niet altijd leuk vinden, aldus Paméla. Ik ben door dit werk uit de schaduw gekomen en durf mijzelf nu meer te laten zien. Doordat ik meer kan word ik ook zelfstandiger en dat is voor iedereen belangrijk.

Voordat Paméla bij WNK aan het werk ging had zij een vrijwilligersbaan bij een zorginstelling. Daar merkte zij dat er veel behoefte is aan mensen die goed zijn in praktijk, maar misschien wat minder in theorie. Het is jammer dat hier niet meer mogelijkheden voor zijn. Paméla zou heel graag eens naar de Tweede Kamer willen om te vertellen waar zij allemaal tegenaan loopt en welke ideeën zij heeft.

Paméla vertelt: ‘In het dagelijks leven lopen mensen die laaggeletterd zijn vaak tegen allerlei praktische problemen aan. Laatste had ik een probleem met mijn bank, het bedrijf die ik toen belde vertelde mij dat ik op de site een klacht in kon dienen. Ik ben op die site gaan kijken maar ik kon het nergens vinden waar ik dat kon doen. Na nogmaals een telefoontje te hebben gepleegd bleek ik het toch telefonisch af te kunnen. Het is zo jammer dat dit niet direct vermeld wordt. Veel mensen waren al lang afgehaakt terwijl er wel een oplossing mogelijk is.’

Na de rondleiding die Paméla mij heeft gegeven bij WNK ga ik weer terug naar ons kantoor. Ze heeft me veel gegeven om over na te denken. Een aantal medewerkers, waaronder ikzelf, hebben een cursus gevolgd bij Stichting Lezen en Schrijven om laaggeletterdheid te herkennen en onze correspondentie aan te passen zodat deze voor iedereen te begrijpen is. Toch begrijp ik nu dat wij nog meer moeten nadenken wat we nog meer kunnen verbeteren op dit gebied. Mensen die te maken hebben met schulden hebben zeker behoefte aan begrijpelijke taal en duidelijkheid.

Ingeborg Minjon mede-eigenaar bij NovaLuta